Paha Koulu

0

Kiusattujen puolustamiskampanja on opettajien vastuunpakoilua

Uusi koulukiusaamisen vastainen kampanja ”Ole rohkea” kannustaa nuoria asettumaan rohkeasti koulukiusaajia vastaan ja puuttumaan kiusaamiseen. Ensivaikutelma kampanjasta on positiivinen, mutta hetken asiaa mietittyäni alan nähdä taustalla piilevän opettajien vastuunpakoilun.

Koululaisia ei voi vastuuttaa puuttumaan näin vakaviin asioihin ja samalla riskeeraamaan oman turvallisuutensa. Tähän tehtävään on laissa määritelty vastuuhenkilöt, joilla on myös asemansa oikeuttamana valta konkreettisiin toimenpiteisiin. Kenenkään muun kuin opettajan ei tarvitse olla rohkea.

Koulukiusatun puolustajaa itseään aletaan kiusata. Vaikkei kyse olisikaan fyysisestä väkivallasta, tilanteen voi silti rinnastaa aikuisten katutappeluun. Ei poliisi kannusta sivustakatsojaa rohkeasti puuttumaan tilanteeseen, koska tämä voisi riskeerata vakavasti oman terveytensä. Ensisijainen neuvo on soittaa poliisit paikalle, koska heillä on valtuudet ja keinot hoitaa kyseiset tilanteet.

Tämänhetkinen tendenssi on syyllistää sivustakatsojia ja unohtaa todelliset vastuulliset. Taannoisessa linja-autossa tapahtuneessa kiusaamistilanteessa sivustaseuraaja puuttui tilanteeseen, mikä sitten toimikin uusimman kampanjan innoituksena. Mitenkään kyseisen sivustakatsojan toimia moittimatta, on pakko todeta, että tilanne meni väärin ja siitä kimmonnut viesti on väärä. Linja-autonkuljettaja on vastuussa linja-auton järjestyksestä ja matkustajien turvallisuudesta. Hänen tulee poistaa häiriötä aiheuttavat matkustajat. Kuljettajan olisi pitänyt ohjata kiusaajat ulos bussista välittömästi.  Hyvästä tarkoituksesta huolimatta se, että kiusattu poistui bussista yhdessä häntä puolustaneen sivullisen kanssa, oli epäoikeudenmukaista ja kuljettaja toimi vastuuttomasti salliessaan tämän tilanteen.

Kun näet kiusaamista, sinulla on ilmoitusvelvollisuus, koulussa opettajalle tai rehtorille, ostoskeskuksessa vartijalle tai kadulla poliisille, eikä ilmoittajan henkilöllisyyden kuulu tulla kenenkään tietoon. Sen rohkeampi ei tarvitse olla.

pk-admin • 2014-11-01


Next Post

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista / Pakollisissa kentissä on * merkki

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>