Hankalat vanhemmat

Lapsi tai nuori pyytää: ”Älkää menkö sinne kouluun selvittämään tätä. Antaa olla. Sitten teistä tulee niitä hankalia vanhempia”.

Kuka on opettanut lapsille, että vanhemmat ovat hankalia kun he haluavat selvittää asian perusteellisesti, vaativat tilanteen välitöntä hoitoa ja ovat mahdollisesti kiihtyneitä tai itkevät? Tai kun he ovat tiiviisti yhteydessä kouluun, mahdollisesti jopa päivittäin kysyvät kuulumisia. Tai kun he eivät pidä anteeksipyyntöä ja kädenpuristusta riittävänä seuraamuksena. Opettajatko tuota ”hankalat vanhemmat”-termiä iskostavat lasten päähän?

Kun lapseni joutuu kokemaan henkistä tai fyysistä väkivaltaa koulussa, minulla on oikeus kiihtyä. Lapsi on vanhemmilleen arvokkainta mitä heillä on. Osa opettajan työtä on yhteistyö vanhempien kanssa, oli se sitten helppoa tai vaikeaa.

Kadun sitä, että aikanaan yritin kaikin tavoin välttää sitä, että olisin se hankala äiti. Kadun sitä, että uskoin opettajaa kun hän vakuutti kaiken olevan kunnossa. Olin ystävällinen. Samanaikaisesti lastani kiusattiin päivittäin, häneltä pyydettiin joka välitunti anteeksi ja jatkettiin kiusaamista sitten uusin voimin. Lapselleni opettaja sanoi, että ei tälle asialle nyt voi tämän enempää tehdä, ja minulle hän sanoi, että tilanne on hoidossa.

Jos olisin ollut hankala, olisin vaatinut palaveria, kiusaajien vanhempien tapaamista, rehtorin antamaa kirjallista varoitusta kiusaajille. Jos olisin ollut hankala äiti, kaikki olisi voinut mennä toisin.

admin2 • 2014-11-04

1. nimim: myös kiusatun äiti 2014-11-06 - 23:00 Reply

Olisin minäkin halunnut olla hankala, siis vielä enemmän, sillä minä olin. Jankutin, vaadin, löin päätäni lattiaan Silti kiusaaminen eteni kuin juna. Tilanteen korjasi vasta eteen tullut muutto toiselle puolelle Suomea, ehkä kävi vain uskomaton tuuri uuden koulun suhteen.
    Laki vaatiin, että kouluilla on suunnitelma kiusaamisen estämiseksi. Kai se vaatii, että suunnitelma myös toimii. Kai siinä on säädetty rangastus, jos se ei toimi. Pitäisikö käynnistää poliisitutkinta jos kiusaaminen jatkuu?
    myös kiusatun äiti

2. osolemio 2014-11-07 - 10:48 Reply

Itku tulee kun lukee tekstiä. Niin samaa. Niin kipeaän samaa. Samalla lämmin tunne siitä, etten ole ja ollut yksin, vaikka niin tunsin. Teitä hankalia äitejä on muita. teitä, jotka kantavat syyllisyydentunnetta, että tekivät liian vähän, eivät taistelleet ehkä tarpeeksi paljon. Minä kadun niin syvästi, että pakotin koulun toivomusta seuraten lapseni takaisin kouluun. Kiltti pikku tyttöni itku kurkussa lähti takaisin helvettiin. Tajusin sen vasta jälkeen. Ei hän vauriotta selvinnyt. en anna sitä itselleni ikinä anteeksi.

3. yks vaan 2014-11-07 - 21:51 Reply

Mutta te ette ole oikeasti olleet välinpitämättömiä vaan halunneet tehdä sen, mikä on lapsellenne parhaaksi. Välinpitämättömyys olisi paljon suurempi vääryys. Nyt teillä on mahdollisuus yrittää korjata tilannetta, koska lapsenne tietää, että välitätte.

4. Johanna 2015-06-27 - 03:44 Reply

Olisit ollut hankala oikealla tavalla. Minu äitini yritti (ei ihan oikeasti mutta melkein) ajaa autolla tytön päälle jonka luuli kiusaavan minua. Todellisuudessa tyttö vain vältteli minua ettei halunnut tulla kiusatuksi. Äitini syytti välillä minua siitä että minulla ei ole kavereita ja tenttasi kolmannen asteen tavoin kiusataanko minua. Joskus soitti ja huusi jonkun vanhemmalle ja sitten sanoi ”no, kouluun sitten huomenna. Sori, joudut bussipysäkille seisomaan sen äidin kanssa jolle huusin. Älä välitä”
    EI NÄIN!