Paha Koulu

Comments

 1. Nimetön 2014-11-07 - 15:37 Reply

  Ylistaron yläaste on koulukiusaajien temmellyskenttä…terveisin 3 vuotta kärsinyt.

  • admin2 2014-11-07 - 15:57 Reply

   Siirsin viestisi tähän osioon. On tärkeää, että aiheen käsittely ei aina leiju vain yleisellä tasolla.
   Ylistaron yläasteelta ei haluttu kommentoida.

   -admin2-

 2. yks vaan 2014-11-08 - 11:23 Reply

  Kettutarhojakin käydään kuvaamassa salaa, mutta kouluja, joissa lapsia kiusataan hengiltä, ei tuoda julkisuuteen. Avataan koulukiusaamisen lainalaisuudet kaikkien nähtäville, läpivalaistaan ne, jotta ne voidaan purkaa.

 3. admin2 2014-11-11 - 20:15 Reply

  Kansalaisaloite koulukiusaamista vastaan vuonna 2013 keräsi vain 1153 nimeä.
  Mikä meni vikaan? Ovatko kaikki muut puolesta?

 4. Mitta täynnä 2014-11-11 - 21:52 Reply

  Joitakin vuosia sitten kouluissa kiersi nuori mies (jonka nimen olen unohtanut), joka puhui väkivallasta ja näytti järkyttäviä kuvia väkivalla seurauksista. Löytyisikö osaava esiintyjä, esim näyttelijä, joka räjäyttäisi kiusaamisen todellisuuden kouluissa nuorten eteen kaikesssa karmeudessaan niin, että kaikki sen ymmärtäisivät?

  • admin2 2014-11-11 - 23:07 Reply

   Erikoissairaanhoitaja Timo Nuutinen kiersi kouluissa ja näytti kuvia väkivallan uhreista. Moni voi pahoin, joku pyörtyikin. On erinomainen ajatus hakea samanlaista lähestymistapaa henkisen väkivallan jälkien esittelyyn.

 5. osolemio 2014-11-12 - 20:13 Reply

  Ihmisen psykologiset defenssit ovat voimakkaimmillaan kun on torjuttava sellainen asia, mikä tekisi oman elämän liian vaikeaksi tai peräti mahdottomaksi. Näitä psykologisia defenssejä on meillä ihmisillä ihan kaikilla. Olen miettinyt, kuinka paljon on tällä asialla syytä siihen, että koulukiusaamista ei haluta nähdä, tunnustaa, käsitellä. Jos ajattelee, että koulu on valtavirta-ajattelussa idealisoitu lapsen kasvun ja kehityksen paikkana ihan kärkipäähän , opettajat on perinteisesti idealisoitu rahvaan kynttilöiksi, jotka tuovat valoa pimeyteen, ei ole vaikea käsittää, miten vaistomaisesti mieli torjuu ajatuksen, että koulu voisi todella olla helvetillinen paikka tai opettaja välimpitämätön ja taidoton. Defenssimekanismi saa suurimman osan (erityisesti ne, joita kiusaaminen ei ole koskenut omakohtaisesti tai lähipiirissä) torjumaan kiusaamisen todenperäisyyden ja selittämään sitä parhaimpaan päin: väärinkäsitys, ylireagointi, pelkkä riita, kiusatun keksintö, teeskentelyä tai huomionhakuisuutta yms. Myös opettajalle tai rehtorille oman itsetunnon kannalta ja oman mielen kriisiytymisen ehkäisemiseksi on parasta torjua näkyviltä niin pitkälle kuin mahdollista kiusaaminen. Sen tunnistaminen ja tunnustaminen olisi monelle kasvatusalan ammattilaiselle henkilökohtaisen uudelleenarvioinnin paikkka. Ja se vaatii jo niin suurta kypsyyttä, siviilirohkeutta ja tervettä nöyryyttä, että harvalla opettajalla ehkä niitä on.

  • Susanna 2014-11-14 - 14:27 Reply

   Osolemio kirjoittaa asiaa!

  • admin2 2014-11-14 - 19:43 Reply

   Erinomainen kirjoitus! Tein siitä oman artikkelin, koska aihe on keskustelun arvoinen.

 6. Susanna 2014-11-24 - 22:09 Reply

  Katselin tuossa Lastensuojelun Keskusliiton sivuja. Sieltä löytyy 40 jäsenjärjestöä poliittisista uskonnollisiin. Mukana ei ollut yhtään järjestöä, joka olisi maininnut toiminnassaan koulukiusaamisen ehkäisyn. Ja kuitenkin koulukiusaaminen koskettaa niin monia. Lapsia ja heidän perheitään ja ystäviään. Eikö tähän ole vielä herätty? Koulukiusaamisasiatkin ovat netissä hajallaan. Olisikohan lapsiasiainvaltuutetun kautta mahdollista saada koordinoidumpaa toimintaa? Ja ehkä opettajankoulutukseenkin oikeita kursseja asiasta.

  Googlasin myös sanoilla opettaja vastuu, koulukiusaaminen ja törmäsin vain dokumenttiin, jossa oli lueteltu joitakin opettajan vastuulla olevia asioita ja sitten keskityttiin siihen, kuinka opettajia kiusataan verkossa.

  Jos kouluja, rehtoreita ja opettajia vastaan nostettaisiin enemmän kanteluita ja rikosjuttuja, niin kiinnostus OAJlläkin voisi herätä tarjoamaan/vaatimaan opettajille aitoja työkaluja kiusaamisen tunnistamiseen ja estämiseen. Opettajien työturvallisuudesta kyllä huolehditaan, mutta kuka huolehtii lasten turvallisuudesta? Lapsilla ei ole omaa ammattiliikettä puolustamassa heidän etujaan.

 7. Puolustaja 2014-11-25 - 13:08 Reply

  Susanna, puhut asiaa – tuossa tekstissä ”Opettajan puheenvuoro” eräs opettaja kertoo juuri tästä. Ja tuosta lastensuojelusta – mielenkiintoista, ettei näin yleiseen ja tuhoisaan ilmiöön kuin koulukiusaaminen haluta kiinnittää huomiota.

  Ja kyllä, kiusaamisasia todellakin on netissä todella hajallaan! Tämän sivuston tarkoitus on juuri koota mahdollisimman suuri määrä tietoa, kokemuksia, parannusehdotuksia, keskustelua, näkökulmia ja linkkejä yhden osoitteen taakse.

 8. osolemio 2014-11-28 - 22:33 Reply

  Olisi hyvä saada kommentteja kuraattoreilta ja koulupsykologeilta. Heidän koulutuksensa antaa lähtökohtaisesti hyvät valmiudet käsitellä koulukiusaamistapauksia, ainakin luulen niin. Persona kuitenkin ratkaisee enemmän kuin mikään koulutus.

  Se, mikä omakohtaisesti olen kokenut vaaralliseksi kun lapsi lähtee kohtaamaan kuraattoria tai psykologia on se, että helposti kiusatun kokemus vaivihkaa ikään kuin kysenalaistetaan, ”olisitko sinä tehnyt jotain ensin”, ”onko se ihan niin, ettei sulla ole oikeasti kavereita”, ”jospa se on niin, että näet tilanteen pahempana kuin se on” -tyylisillä kommentteilla. Kun lapsi kuulee tällaista toistamiseen, olemme erittäin vaarallisilla vesillä: johdatella lasta väistämään omat kokemukset ja tunteet, ohjailla häntä tuntemaan toisin kun on loukattu suorasti ja epäsuorasti lukemattomia kertoja, on VÄÄRIN.

  On aivan eri asia se, että opetetaan ajattelemaan positiivisesti kuin se, että saatetaan lapsi kyseenalaistamaan kokemuksensa ja tunteensa ja tuntemaan itsensä vailla todellisuudentajua olevaksi ”mieleterveysongelmaiseksi”.

  • admin2 2014-11-28 - 23:34 Reply

   Yritän saada ko. ammattilaisilta kommentteja.

 9. Susanna 2014-12-01 - 09:37 Reply

  OSOLEMIO on taas asian ytimessä.

 10. Yksi paha koulun jäsenistä 2014-12-01 - 18:07 Reply

  Kyllä, asiaa jälleen osolemio!

1 2 3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista / Pakollisissa kentissä on * merkki

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>