KiVa Kupla

Tällä artikkelilla on vasta otsikko. Se kertoo tosin jo kaiken olennaisen. Tämän muuten työn alla olevan artikkelin valmisteluprosessin aikana olen tullut entistäkin vakuuttuneemmaksi otsikon oikeellisuudesta. KiVa Koulu-menetelmä on kupla, ja tuhoisa sellainen.

Julkaisin vain otsikon siksi, että en tällä hetkellä kykene kirjoittamaan tekstiä loppuun.

Suren KiVan Kuplan uhria, yhtä monista. Yhtä niin rikottua. Niin rakasta.

admin2 • 2014-11-18

1. Maria 2014-11-19 - 00:26 Reply

Pitäisi tehdä dokumenttiteatteriesitys, jossa kerrottaisiin kiusaamisen eli henkisen väkivallan seurauksista yhtä koruttomasti ja yhtä sokeeraavan materiaalin avulla kuin kouluissa 80-luvulla kiertänyt ruumiillisen väkivallan jäljistä kertonut mies.

2. yks vaan 2014-11-19 - 17:11 Reply

Jos kotona ei opeteta empatiaa, niin koulukiusaamisen syy ei voi pelkästään olla opettajan harteilla. Jos lapselle ei opeteta empatiaa kotona, niin koulussa sitä voi olla vaikea oppia. Jos lapsen ja vanhempien vuorovaikutus ei toimi, voi olla vaikea oppia sitä koulussa. Opettaja ei voi korvata kodin puutteita. Tarvitaan laajempaa yhteistyötä koulun, kodin ja muun yhteiskunnan kanssa jotta kiusaaminen saadaan kitketyksi.

3. Puolustaja 2014-11-19 - 21:17 Reply

Toi on tosi tärkeä huomio – lapselle pitää OPETTAA empatiaa. Tämä unohdetaan usein. Asia vain on niin että lapsilla ei luonnostaan ole empatiaa sillä lailla kuin aikuisilla ja nuorillakin se on vähän ”hakusessa”. Ja lapsi/nuori tosiaan tarvitsee myös vanhempien opastusta empatiaa oppiakseen.

Täytyy kyllä muistuttaa että kaikki kiusaaminen ei lähde sieltä kotoa. Eräs omista kiusaajistani oli todella mukavasta ja tervehenkisestä perheesta, jonka vanhemmat olivat todella mukavia ihmisiä, sellaisia joiden voisi todellakin olettaa siirtävän samanlaista henkeä myös lapsilleen. Mutta kun ei se aina vain niin mene.

Koulukiusaamiseen tai muuhun vastaavaan puuttuminen järeillä toimenpiteillä on pitkässä juoksussa myös kiusaajan itsensä etu – ehkä se toiseen kouluun siirtyminen on niin kauheaa silloin, mutta parempi kuin että hänen annetaan jatkaa kiusaajana. Tutkimuksen mukaan sekä kiusatuksi joutuminen ETTÄ kiusaajana toimiminen ennustivat korkeaa riskiä rikollisuuteen aikuisiällä. Kaikista korkein riski oli niillä jotka olivat sekä olleet kiusattuja että kiusanneet (apua, minähän olen tuon perusteella tuleva kriminaali!)

4. Nimetön 2014-11-20 - 00:02 Reply

Olen lukenut jostain, että kiusatuksi joutuvat useimmiten sellaiset lapset, jotka ovat empaattisia ja ikään kuin aidosti hyviä ystäviä. Kiusaajat kyllä vaistoavat, kuka on pehmeä ja keneen kiusaaminen jättää jäljen.

5. Yksi paha koulun jäsenistä 2014-11-20 - 18:50 Reply

Admin2 taidan tietää kenestä puhut ja mielessäni pyörii samankaltaisia asioita. Maria, samaa mieltä. Nimetön, puoliksi voin uskoa puoliksi en, koska kun kerroin oman tarinani luokalleni he olivat kuin avaruusolion nähneet. Heillä ei ollut todellakaan mitään käsitystä mitä heidän tekemiset aiheuttaa.

6. Nimetön 2014-11-21 - 03:17 Reply

Hei! Uskon että kiusaajat vaistoavat sen, keneen kiusaaminen jättää jäljet, mutta eivät varmasti voi tajuta, miten synkät, kamalat ja fataalit.