Aikuiselle kertomisen oravanpyörä

Yksi kiusaamisen monista oravanpyöristä on aikuiselle kertominen. Kiusattua kehotetaan kertomaan aikuiselle. Aikuinen, yleensä siis opettaja, ottaa yleensä kiusatun kertomuksen todesta, mutta ei tiedä, kuinka puuttua kiusaamiseen. Opettaja yrittää tehdä jotain, mutta kiusaaminen jatkuu. Kiusattu kertoo opettajalle uudestaan, koska niin on käsketty. Ja taas opettaja yrittää tehdä jotakin, yhtä tosissaan mutta yhtä huonolla menestyksellä.

Tämä oravanpyörä pyörähtää muutamia kertoja, ja lopulta sekä kiusattu että opettaja menettävät uskonsa. Kiusattu menettää uskon koulun aikuisiin ja itseensä, opettaja menettää uskon itseensä.  Ja pahaksi onneksi myös kiusaaja menettää viimeisetkin rippeet uskostaan auktoriteetteihin – hän on todellakin koulun kuningas. Kaikki nuo koulutetut, aikuiset ihmiset yrittivät laittaa häntä kuriin, mutta kukaan ei voinut hänelle mitään.

Tällainen asenne auttaa ehkä peruskoulussa ja jonkin matkaa eteenpäin, mutta loppujen lopuksi siitä on kantajalleen tuhoiset seuraukset. Tarvitaan pari huonosti valittua sanaa ja väärä etuilun kohde nakkikioskin jonossa kello 01 yöllä, ja etuilun ja sanailun kohteena ollut raivonhallintaongelmainen bodari tekee kiusaajasta tilaamansa kebabannoksen näköisen. Loppujen lopuksi siis kaikki kolme – kiusattu, kiusaaja ja opettaja häviävät. Kuka siis tulisi asettaa vastuuseen?

– Puolustaja, Peruskoulun nousu ja tuho-blogin kirjoittaja.

admin2 • 2014-12-11

1. admin2 2014-12-11 - 22:02 Reply

Hyvä ja tärkeä aihe. Jos lapsi kerran tai ehkä kaksi kertoo asiasta vaikka opettajalle eikä mitään tapahdu, sen jälkeen hän lakkaa kertomasta. Aikuisten maailmassa siinä vaiheessa käännyttäisiin jonkin toisen viranomaisen puoleen, ja sitten taas tarvittaessa seuraavan. Ei lapsilta ja nuorilta kuitenkaan voi vaatia sen kaltaista omien oikeuksien sitkeää puolustamista ja lannistumatonta taisteluhenkeä.

Yhden kertomiskerran pitää riittää. Ensimmäinen aikuinen, joka kiusaamisesta kuulee, on velvollinen auttamaan ja seuraamaan, että asia saadaan kunnolla käsiteltyä.

2. Roosa 2014-12-11 - 22:54 Reply

Entäs jos kiusaaja on opettajan lapsi?

3. admin2 2014-12-11 - 23:02 Reply

Jos kiusaaja on opettajan lapsi, niin silloin kyseinen opettaja on kyllä jäävi selvittämään asiaa. Pitäisi mennä automaattisesti jonkun muun opettajan selvitettäväksi. Ja jos ei automaattisesti mene, niin silloin pitää pyytää sitä. On täysin perusteltu pyyntö.

4. Puolustaja 2014-12-14 - 12:29 Reply

Itse asiassa vanhemmalla on todennäköisesti paljon enemmän sananvaltaa omaan lapseensa kuin jollakin muulla opettajalla. Ongelmana vain olisi todennäköisesti se kuuluisa ”Ei meidän Pertti-asenne”, eli että opettaja ei uskoisi oman lapsensa kiusaavan.

Mikäli kiusaamiseen sisältyisi selkeästi rikos, tulisi sen selvittämiseen kutsua automaattisesti mukaan poliisi. Antaisi oikean signaalin.