Miksi?

”Päivä yksi, tyttö heräsi aamulla,
oli hiukset sekaisin, kasvot kuin haamulla,
eikä kadulla, näkynyt edelleenkään ystävää,
niinku ei ennenkää, eilinen elää taas tänää,

eikä hän halunnut enää koskaa kouluu, joutuu,
koska sattuu, kun toiset vain pahaa puhuu,
tyttö oli romantikko eikä tottunu maailmaan,
hän tiesi kuinka maailma jaksaa satuttaa,

taas, hän kuitenkin lähti kouluun kulkemaan,
yritti olla pienest ettei kukaan huomaisikaan,
hän oli hiljaa, joka ikisenä päivänä,
ettei paljastaisi oikeaa itseään,

eikä opettajat huomannu kuinka välillä,
tyttö itki kun sattui käytävillä, välkillä,
eikä millää, jaksanut siirtyy tuntiin uuteen,
kaikki ilo vaihtunu masentuneisuuteen,

kukaan ei välittänyt,käsittänyt,
kuinka pettynyt voi olla jos on vain etsinyt, onnea,
johon ei ole koskaan voimaa,
kun sen tajuaa, ettei sitä saa,

päivä kaksi, tyttö sai nukkuu pidempään,
oli viikonloppu, uskalsi vähän hengittää,
mut oli vaikeeta olla hauskaa yksinään,
kun ei ystävää, ollut edelleenkään,

tyttö heti aamulla laittoi kädet ristiin,
rukoili voimaa taas yhden päivän selviytymistestiin,
ja tiesi et taivas on taas suljettu tänää,
häneltä, niin kuin jokaisena päivänä,

eikä yrittää jaksa jos ei koskaa onnistu,
tyttö tiesi sen ja entisestään lannistu,
hän tiesi ettei enää halunnut jatkaa, matkaa,
ja kirjoitti kirjeen ennen itsemurhaa, jossa luki

ei enää uni auta, väsymykseen,
eikä aamulla kello auta, herätykseen.”

-Harhakuvitelma: Erään ihmisen tarina

Valitettavan monelle tämä on arkipäivää. Valitettavasti käyn tälläkinhetkellä koulua, joiden oppilaille tällaiset tunteet on arkipäivää.

Miksi tähän ongelmaan aletaan havahtua vasta nyt? Sillä omat vanhempanikin on joutunut kokemaan niin henkistä- kuin fyysistä väkivaltaa.

Miksi on niin hankalaa konsultoida esim. kuraattoria, kiusaamisesta johtuneiden traumojen hoitajia?

Mitä sitten pitäisi tehdä, jotta koulun käyminen olisi edes siedettävää?

Mikä tehdään väärin kouluväkivallan ehkäisemisessä?

-yksi pahakoulun jäsenistä

admin3 • 2015-01-03

1. Susanna 2015-01-07 - 23:17 Reply

Lauantaina ystäväni kummipoika teki Varkaudessa itsemurhan. Häntä oli kiusattu aiemmassa koulussa toisella paikkakunnalla. Ja Varkaudessa kiusaaminen jatkui. Poika sairastui skitsofreniaan ja sairaus kroonistui. Viime viikonloppuna poika siirtyi sitten jonnekin, jossa häntä ei enää kiusata.

Kuinka meillä on varaa tuhlata nuoria tällä tavalla?

2. osolemio 2015-01-09 - 21:54 Reply

Susannan viesti on lohduttoman karu ja surullinen. Skitrofreniaa sairautena en tunne. Ajattelen kuitenkin että mikä tahansa syy ajaa iitsetuhoiseen käyttäytymiseen se, että tulee kiusatuksi varmasti vain vahvistaa sitä.

On yleistä törmätä sellaiseen asenteeseen, että kiusatun mielenterveyden häiriötä halutaan tulkita syiksi siihen, että kiusattu kokee yliherkkyyttänsä ”viattoman” läpän tai ”vahingossa” tulleen tönimisen kiusaamisena. Kiusaamiskokemuksen on koulun sopiva silloin tulkita seuraamukseksi poikkeavasta mielentilasta tai -laadusta. Tällainen syy-seuraus -selitysmalli on aina se edullisin koululle. Ja varallisin kiusatulle ja hänen vanhemmille: kerran mielenhäiriöiseksi leimattu on mitä tahansa helppo tulkita siitä johtuvaksi, silloinkin kun tilanne on aivan toisin päin.

Kuinka moni tätä nuorta kiusannutta voi pahoin kuullessaan nyt, miten on käynyt? mitä ajatuksia heidän mielissään päällimmäisenä herää? katumusta, syyllisyyttä, järkytystä? välimpitämättömyyttä, kyynisyyttä, vahingoniloa?

Jään lohduttomana minäkin kysymään, miksi niin moni ei ajattele , kuinka järkyttävän pahaa jälkeä koulussa tapahtuva väkivalta tekee nuoren mieleen, kuinka pysyvästi se voi pahimmillaan tuhota elämänilon ja luottamuksen kaikkeen vasta elämäänsä aloittavalta lapselta.

Poisnukkuneelle nuorelle rauhaisaa lepoa. Omaisille lämmin osanottoni.