Paha Koulu

9

Adressi koulukiusaamisen lopettamiseksi

 

Arja Marjatsalo-Kyllästinen lähetti seuraavan viestin. Häneen saa yhteyden sähköpostitse kavereinakivempaa@luukku.com, Facebookin tai Tomin muistoadressin kautta (allaoleva linkki)

Hei ylläpito. Olisiko tätä kautta mahdollista pyytää tarinoita kiusatuilta ja kiusaajilta?

Olen kertonut teille työstäni ja tavoitteistani koulukiusaamisen loppumiseksi. Kerään materiaalia kirjaa varten, niinkuin kerroin. Mieleeni tuli, että jos tämän sivuston ihmiset tahtoisivat jakaa kokemuksiaan. Kirjaan tulevat tarinat saavat olla nimimerkillä, niitä ei tarvitse omalla nimellä tuoda julki. Ainoa asia olisi, että tarinat ovat todellisia eivätkä fiktiota.

Alla taustatietoa ja keskusteluketjussa Arja kertoo tarkemmin tavoitteistaan.

 

”Koulukiusaamisen takia lapsensa menettänyt Arja Marjatsalo-Kyllästinen haluaa, että kiusaamistapaukset otetaan tosissaan. Hän on mm. järjestämässä kiusaamisenvastaista tapahtumaa. Teemasta ovat aamu-tv:ssä keskustelemassa Marjatsalo-Kyllästisen lisäksi koulumaailman konflikteja kitkemään pyrkivän Verso-ohjelman ohjelmajohtaja Maija Gellin ja lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila.”

Koulukiusattujen tekemät itsemurhat ovat tulleet viime vuosina julkisuuteen, ja toivottavasti jopa kaikkein sinisilmäisimmät käsittävät jo niiden olevan todellisuutta. Vähemmän puhuttuja ovat sen sijaan tapaukset, joissa kiusattu ei suinkaan ole itse riistänyt henkeään vaan kiusaajat ovat tappaneet hänet.

Tomi lähti koulusta kotiin 5. syyskuuta 1997. Yhtä matkaa polkenut koulukaveri oli lähdössä mäen päältä eri suuntaan, kun hän huomasi, että Tomin pyörän jarruvaijeri oli taas irrotettu.
Siinä vaiheessa oli kuitenkin jo liian myöhäistä varoittaa, sillä Tomi viiletti mäkeä alas. Kaveri kuuli, kuinka Tomi huusi, että jarrut eivät toimi.
Tomi laski mäkeä alas suoraan auton eteen ja kuoli välittömästi.

”Raskain asia”

Poliisi selvitti Tomin kuolemaa, mutta ei koskaan löytänyt jarruvaijerin irrottaneita henkilöitä. Poliisiraportissakin todetaan pyörän vaijerin olleen irrotettu onnettomuuden tapahtuessa.
Lapsen menehtyminen järkytti koko perhettä. Tomia jäivät kaipaamaan äidin lisäksi isä, isoveli ja isosisko.
– Jokainen lapsensa menettänyt tietää, että se on pahin, kovin ja raskain asia, mitä kukaan joutuu ikinä kokemaan, äiti toteaa nyt.
Vielä 18 vuoden jälkeenkin asia on edelleen kova paikka perheelle. Siksi äiti ei anna Tomin kuvaa julkisuuteen.
– Tomin syntymäpäivät, nimipäivä, joulu… kaikki ovat vaikeita. Ja kyllä minä Tomin kuvalle puhun joka päivä, äiti toteaa itkien.
Äiti on jo pitempään miettinyt, että hänen pitäisi kertoa heidän perheensä tarina julkisuuteen. Vuonna 2013 äiti liittyi Edes yhtenä päivänä maailman tärkein -ryhmään Facebookissa.
– Siellä ihmiset kertoivat päivittäin joutumisestaan koulukiusatuksi. Minulla vain naksahti päässä ja ajattelin, että nyt olen valmis kertomaan Tomin tarinan.
Alle viikko sitten äiti jakoi perheen tarinan Facebookissa ja perusti nettiadressin koulukiusaamisen lopettamiseksi. Adressin tavoitteena on saada päättäjät reagoimaan voimakkaammin koulukiusaamiseen.
Adressi on kerännyt jo lähes 2 000 allekirjoitusta.
– Opettajilla, kasvattajilla ja vanhemmilla pitäisi olla suurempi velvollisuus puuttua kiusaamiseen, äiti toteaa.
Hän on myös ottanut suoraan yhteyttä poliitikoihin ja taiteilijoihin asian vuoksi. Toukokuussa on tarkoitus järjestää Turun seudulla tapahtuma, jossa muistutetaan koulukiusaamiseen puuttumisesta.

Seis kiusaamiselle

Äiti kertoo, että ala-asteella Tomi oli kaveripiireissä todella suosittu.
– Hän oli kauhean iloinen, sosiaalinen ja reipas, äiti kuvailee.
Yläasteella alkaneeseen koulukiusaamiseen Tomi ei alistunut, vaan pani kiusaajille vastaan.
– Jarruvaijereiden irrottamisella jollain tavalla kostettiin sitä, ettei hän suostunut siihen kiusaamiseen, äiti arvelee.
– Hän oli pienikokoinen, mutta sitkeä poika, äiti toteaa liikuttuneena.
Tekijöiden löytymistä äiti ei enää haikaile.
– En jaksa uskoa, että kenelläkään oli tarkoitus, että Tomi menehtyy. Uskon, että tekijä tai tekijät ovat varmasti kärsineet tämän 18 vuotta, äiti toteaa.
Tomin tarina on varoittava esimerkki, kuinka järkyttävät seuraukset koulukiusaamisella voi pahimmillaan olla. Äiti toivoo, että tarina herättäisi nuoret ja päättäjät ajattelemaan.
– Joka ikinen kerta kun luen tai kuulen koulukiusaamisesta, tuo syyskuu 1997 tulee mieleeni, kuin se olisi vasta tapahtunut. Tiedän sen, ettei koulukiusaaminen maailmasta lopu, mutta jos meidän tarinamme avulla edes yksi lapsi tai nuori säästyy kiusaamiselta, tarina kannatti kertoa, äiti toteaa.

Arja Marjatsalo-Kylläästinen on ottanut härkää sarvista kiinni ja leväyttänyt koulukiusaamisen kaikkine kauheuksineen pöydälle. Omien kokemuksiensa pohjalta Marjatsalo-Kyllästinen oli puhumassa Ylen aamu-TV:ssä Ma 9.3.2015. Täytynee sanoa, että hän puhuu asiaa. Marjatsalo-Kyllästinen on perustanut myös adressin poikansa Tomin muistolle. Adressissaaan hän haluaa nostaa kissan pöydälle ja parantaa kiusattujen oloja sekä ennaltaehkäistä uutta kiusaamista. Kehoitankin siis kaikkia halukkaita allekirjoittamaan adressin ja katsomaaan ko. ohjelman pätkän Yle Areenasta.

Adressiin pääsette tästä osoitteesta: http://www.adressit.com/koulukiusaaminen_lopettamiseksi_tomin_muistolle.

Ja Yle Areenaan pääsette tästä: http://areena.yle.fi/tv/2698739

- yksi pahakoulun jäsenistä

admin3 • 2015-03-18


Previous Post

Next Post

Comments

 1. admin2 2015-03-20 - 19:36 Reply

  Minulle on jäänyt hämäräksi mihin tämä adressi pyrkii. En ole allekirjoittanut, koska en halua olla osa nykyistä ”klikkaa tätä niin voit luulla vaikuttavasi asioihin” -kulttuuria.

 2. Joni 2015-04-17 - 16:48 Reply

  Kyllä suosittelen allekirjoittamaan adresseja, mikäli kannattaa niiden ajamaa asiaa. Se ei välttämättä aina mene läpi, mutta läpimennessään nostaa asioita median ulottuville ja voi jopa parantaa maailmaa.

  Tämä Tomin perheen tragedia on äärimmäisen järkyttävä, koska kiusaamisen kohde menehtyi. Paitsi kiusatun perhe, myös koulun sen aikainen oppilasjoukko, henkilökunta ja kiusaajat joutuvat elämään seurauksen kanssa koko loppuelämänsä :(

  • admin3 2015-04-17 - 21:05 Reply

   En kannata tämän adressin ajamaa asiaa. Tai no, tietysti kannatan kiusaamisen vähentämistä, mutten sillä tavoin, kun tässä adressissa niin tehdään. Adressin ongelmaksi muodostuu se useissa kiusaamisenvastaisissa adresseissa ynnämuissa oleva ”me emme tiedä mitä haluamme, mutta haluamme sen nyt” -ongelma. Adressi ei tarjoa tasan mitään. Se haastaa eduskunnan tekemään jotakin. Ongelma on siinä, ettei eduskunta sen enempää, kuin kukaan muukaan, tiedä, mitä tarkalleen ottaen pitäsi tehdä. Olen varma, että jos jostakin ilmaantuisi toimiva ratkaisu kiusaamisen lopettamiseen, niin siihen tartuttaisiin ilman tätä yhtä tyhjän kanssa olevaa nettiadressiakin. (+Sen lisäksi minua itseäni henkilökohtaisesti häiritsee tuo ”Tomin muistolle”. Jää vähän sellainen maku suuhun, että hommaa vähän niin kuin viedään eteenpäin kuolleeseen poikaan kohdistuvalla sympatialla. Tottahan toki pitää ihan sympatiasta allekirjoittaa, kun mainitaan, että se on kuolleen 13-vuotiaan lapsen muistolle, ajattelematta asiaa sen tarkemmin)

   En ymmärrä, miksi pitää voivotella sitä, että kiusaajat joutuvat elämään asian kanssa. Itse ovat asian aiheuttaneet, joten on vähintäänkin kohtuullista tuntea tunnontuskia asiasta. Ehkä myöhemmin miettivät kahdesti ennen kuin tekevät.

 3. Arja Marjatsalo-Kyllästinen 2015-04-19 - 15:53 Reply

  Kerronpa mihin tämä adressi pyrkii. Tehdään lakialoite, jotta kouluihin saadaan valvontaa välitunnille ja puututaan kiusaamisiin heti. Kolmas osapuoli kouluihin, esim. nuorisotyöntekijöitä, joita lasten/nuorten on helpompi lähestyä ja joille on mahdollisesti helpompi kertoa kiusaamisesta ja muista mahdollisista ongelmista. Meillä on työttömiä suuret määrät, heistä löytyy alan ihmisiä, tai sitten koulutetaan. Tässä asioita joita adressilla haen. Saan melkein päivittäin viestejä, joissa kerrotaan rankoista kiusaamisista. Kerrotaan lapsien itsemurhasuunnitelmista kiusaamisen vuoksi, pahoinpitelyjä jne. lista on loputon. Olen saanut paljon viestejä myös siitä, että opettajat eivät välitä ja välitunneilla ei ole valvontaa. Ainakin näihin asioihin pystytään vaikuttamaan.
  Otan myös ehdotuksia vastaan, mitä teidän mielestänne koulukiusaamisen loppumiseksi pitäisi tehdä.
  Tomin tarinan kerroin siksi, että ihmiset ymmärtäisivät mitä pahimmillaan voi kiusatulle tapahtua, kiusaamiseen tulee puuttua heti. Tomin muistolle seuraa adressissa, sekä muussakin koulukiusaamisen vastaisessa työssäni koska haluan, että poikani kohtaloa ei kukaan joudu kokemaan. Tomin muistoksi muistuttaa karmaisevimmalla tavalla, mihin koulukiusaaminen voi pahimmillaan johtaa. Koulukiusattuja lapsia/nuoria menehtyy toisten käden kautta, oman käden kautta tai pahoinpidellään pahasti, niin henkisesti, kuin fyysisesti. Näistä kaikista jää elinikäisiä traumoja lapsille ja nuorille itselleen, omaisille ja läheisille, muille oppilaille, ja henkilökunnalle. Siksi ADRESSI.
  Mikäli haluatte kertoa ajatuksianne tai (muuten kommentoida tyhmiä ideoitani) ottakaa yhteyttä, jos kantti kestää omalla nimellä ottaa yhteyttä. Kiitos. kavereina.kivempaa@luukku.com

  • Katri Säkö-Arias 2015-04-19 - 17:43 Reply

   Kiitos Arja kommentistasi. Se laittoi ajattelemaan asioita.
   Paha koulu -tiimi tarkastelee kriittisesti asioita ja on myös valmis tarkastelemaan kriittisesti omia ajatuksiaan.

   On totta, että adressi ei kaikkia meistä saanut innostumaan. Adressissa itsessään ei kerrottu muuta kuin että adressi toimitetaan eduskuntaan. Siitä siis ylläoleva kritiikki. Ajateltiin, että jos ainoastaan vaaditaan lopettamaan koulukiusaaminen, niin eivät kansanedustajat sen kummemmin tiedä mitä tehdä ja kaikki työ menee hukkaan. Kansanedustajat vain antavat lausuntoja, joissa tuomitsevat kiusaamisen eikä sen kummempaa. (Toisaalta, voi myös ajatella, että kansanedustajat saavat palkkansa juuri siitä, että he ottavat selvää mitä epäkohdille tehdään).

   Olen uudelleen käynyt läpi Tomin muistoadressin uutisoinnin sekä katsonut tv-haastattelun. Olet esiintynyt todella aitona ja valmiina kaikin keinoin auttamaan muita, ja on tavattoman ihailtavaa, että ihmisestä huokuu tuollaista lämpöä sanoinkuvaamattoman surullisten kokemusten ja vääryyksien jälkeen. Tulen miettimään tätä vielä paljon.

   Paha koulu -ylläpito sekä taustatiimi on suorasanaista. Pahoittelen sitä, että he eivät voi esiintyä omilla nimillään. He ovat saaneet kestää jo tarpeeksi. Minä kuitenkin omalla nimelläni vastaan viime kädessä kaikesta, mitä sivustolla julkaistaan.

   Olen valmis kaikkeen yhteistyöhön, vain sillä keinoin saamme riittävästi volyymia. Kaikki me koulukiusaamisen vastaiset toimijat olemme omia persooniamme omine näkemyksinemme ja vivahde-eroja on. Siksi meidän antama esimerkki toistemme erilaisuuden hyväksymisestä on tärkeää. Sehän on juuri yksi taistelumme pääasioista.

   Koulukiusaaminen on sellainen asia, että yksikään sen vähentämiseen pyrkivä idea ei ole tyhmä.

   Jatkan mielelläni keskustelua aiheesta, joko täällä tai sähköpostitse sakoarias@hotmail.com

   Parhain terveisin Katri

  • admin3 2015-04-19 - 17:58 Reply

   Itse adressissa varsinaisesti ei esitetä mitään ajatusta mitä asialle pitäisi tehdä. Olisi parempi kirjoittaa adressiin selkeästi konkreettiset tavoitteet. Lakialoitteeseen tarvitaan etenkin paljon taustatyötä ja selkeät tavoitteet, jotta se voi ylipäätään mennä läpi. Tavoitteiden pitää olla myös todella selkeät, minkä vuoksi ”Parempaa puuttumista” ei ole oikein riittävä, sillä suurin ongelmahan on, ettei kukaan ole oikeastaan varma, miten asia pitäisi tarkalleen hoitaa.

   Tomin kohtalo oli traaginen ja osaanottoni ja jaksamista läheisille. Tiedän kyllä itse, mitä koulukiusaaminen voi aiheuttaa, mutta niin tietävät kyllä lähes kaikki muutkin. Siksi traagisen kohtalon kertomista en pitäisi hyvänä lähtökohtana adressille enkä lakialoitteelle.

   Pitkän tähtäimen tavoitteena lakialoite olisi tarpeellinen. Kuitenkin siihen menee todennäköisesti ja valitettavasti vuosia, ennenkuin lakialoite olisi tarpeeksi hyvä ja mietitty. Kovin huteralta pohjalta on paha lähteä lakialoitetta tekemään, jos ei halua sille käyvän samoin, kuin kaikille muillekin koulukiusaamiseen liittyviin lakialoitteisiin, jotka ovat jo aika lailla kuolleet kasaan.

   Minulla on omat syyni, ja vaikka syytä ei olisikaan, olla kirjoittamatta täällä omalla nimelläni. ”Jos kantti kestää” oli siksi mielestäni melko ikävän sävyinen huomautus, sillä nimettömyydellä ei ole usein mitään yhteyttä siihen kantin kestämiseen tai mihinkään muuhunkaan, johon nimettömyys netissä liiankin usein yhdistetään.

   Pahakoulu-sivuston koko ylläpito on anonyyminä, Katria lukuunottamatta tällä hetkellä, jokainen omista syistään. Voin kuitenkin taata, että jokainen ylläpidon jäsen, minä mukaan lukien, seisoo kyllä sanojensa takana, vaikkeivät sillä omalla nimellään tätä sivustoa teekään.

 4. yksi pahakoulun jäsenistä 2015-04-19 - 21:46 Reply

  Arja Marjatsalo-Kyllästinen ymmärrän hyvin päämääräsi ja tavoitteesi adressin suhteen ja siksi tein tämän artikkelin. Silti jäin miettimään, että mitä keinoja ajattelit käytettävän kiusaamisen ennaltaehkäisevässä työssä ja puututtaessa itse kiusaamiseen? Tuohon ilmaisuusi nimettömästä kirjoittamisesta. No siis itselläni ei ole mitään henkilökohtaista sitä vastaan, että ihmiset tietävät kuka minä olen. Olen avoimesti lähipiirilleni sekä tuttaville kertonut olevani sivuston takana ja olen ollut mukana kehittämässä ihan ensimmäisiä demo-versioita tästä sivustosta. Silti näin kiusattuna omien kokemuksien pohjalta sekä niiden lausuntojen pohjalta joita olen kuullut yleinen pelko on, että sitä mitä sanot voidaan käyttää sinua vastaan. Emme voi koskaan rajoittaa tiettyjä ihmisiä pois, koska on aina olemassa porsaanreikiä josta voi päästä katselemaan tätä sivustoa. Sivusto kehitettiin anonyymiksi juuri sen takia, että kaikilla olisi mahdollisimman pieni kynnys tulla kirjoittamaan tälle sivustolle. Minulla henkilökohtaisesti on tietty pelko, että mielipiteitäni tai sanomisiani käytetään minua vastaan esim. kiusaamisessa ja vaikka minua ei juuri nyt kiusataisikaan on aina olemassa pelko uuden kiusaamisen alkamisesta.

 5. osolemio 2015-04-20 - 00:26 Reply

  Allekirjoitin adressin koska koulukiusatulta lapseltani onneksi ainoastaan tyhjennettiin moneen kertaan polkupyörän kumit. Paikassa jossa vierellä mäki. Kun luin Tomin tarinan järkytyin ajatellessani että pojalleni olisi voinut käydä myös pahemmin kuin harmitellen taluttaa pyörä kotiin. Kiusaamisesta jatkuva puhuminen voi kostautua myös sillä että aiheeseen turrutaan, mutta itse haluan uskoa että kaikilla tavoilla aiheesta muistuttaminen myös adressien kautta estää sen unohtamisen julkisesta keskustelusta.

 6. Arja Marjatsalo-Kyllästinen 2015-04-20 - 15:08 Reply

  Kiitos Katri. Yhteistyöllä nimenomaan meillä on mahdollisuus vaikuttaa ja vaatia. Päättäjät todellakin vain puhuvat lämpimikseen, siksi meidän on ladeltava heille vaatimukset ja tavoitteet, siksi adressi. Otan mielelläni vastaan ideoita ja ehdotuksia, mitä kenenkin mielestä koulukiusaamisen loppumiseksi pitäisi tehdä. Adressissa on myös kommentti osio sinne ainakin voi nimettömästi kommentoida.
  Kiusaamisen ennaltaehkäisemiseksi, itse aioin kiertää kouluissa, vanhempainilloissa, erilaisissa tilaisuuksissa jne kertomassa, tietenkin Tomin kohtalosta ja heidän kohtaloistaan, jotka ovat minulle kirjoittaneet ja antaneet luvan käyttää tarinoitaan. Kerään kokemuksia koulukiusaamisesta kirjaksi, kirjaan tulee lisäksi asiantuntijoiden haastatteluja ym. Lisäksi järjestän tapahtumia. Ensimmäinen laatuaan Kavereina kivempaa! tapahtuma on su 24.5.2015 klo 15 alk Kemiönsaaressa. Tervetuloa! Tapahtumasta lisää fb:ssa Kavereina kivempaa!
  Fb:ssa on uusi ryhmä, Ajatuksia koulukiusaamisesta. Niin ja tietysti adressi.
  Lisäksi Kavereina kivempaa! löytyy http://www.kavereinakivempaa.fi
  Tässä nämä mitä minä olen tehnyt nyt 1,5 kk:n aikana ja millä aioin jatkaa hamaan tulevaisuuteen. Lisäksi olen saanut paljon yhteistyökumppaneita, heidän kanssaan teen työtä koulukiusaamisen loppumiseksi.
  Totuushan on että koulukiusaaminen ei koskaan lopu kokonaan.
  Mikäli vielä mietityttää, niin minuun saa olla yhteydessä. Sp:lla, kotisivujen kautta, adressin kautta, fb:n kautta, ihan miten vain.
  Toivottavasti tämä vastasi kysymykseen, että mitä minä aion tehdä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista / Pakollisissa kentissä on * merkki

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>