Paha Koulu

0

Siksi kun kerran voidaan

Serbialainen taiteilija Marina Abramovic toteutti rankan performanssin Rhythm 0 vuonna 1974. Pöydälle oli aseteltu 72 esinettä, joita yleisö sai käyttää vapaasti taiteilijaan kuuden tunnin ajan. Esineiden joukossa oli mm. ruusu, höyhen, hunajaa, ruoska, oliiviöljyä, sakset, veitsi, ase, luoti. Abramovic ei vastustellut edes siinä vaiheessa kun hänen ohimolleen painettiin ladattu ase. Performanssin alussa yleisö oli arkaa ja varovaista, mutta ajan kuluessa ihmiset muuttuivat väkivaltaisiksi, esimerkiksi Abramovicin vaatteet leikeltiin pois, häntä viilleltiin kaulaan, pisteltiin ruusun piikeillä ja uhattiin ladatulla aseella.

Yksi performanssin sanomista on se, että ihmiset kykenevät pahaan ihan pelkästään siitä syystä, että he voivat sitä seurauksitta tehdä. Myös passiivinen kohde provosoi selkeästi yleisöä.

Koulumaailmassa pätevät samat lait. Kiusataan, koska siitä ei oikeasti seuraa mitään. Kiusataan vielä enemmän, koska siitäkään ei oikeasti seuraa mitään.

Toinen vaarallinen asia on perinteinen neuvo ”älä välitä, kyllä ne lopettavat kun et reagoi”. En tiedä, mistä tuo opetus on lähtöisin, mutta se on vaarallinen. Uhri, joka ei puolustaudu, provosoi kiusaajia.

Nämä asiat on syytä nostaa vakavasti esille koulukiusaamiskeskustelussa.

Opettajan puhuttelu tai jälki-istunto ei ole oppilaille merkittävä seuraamus. Koulusta ketään ei eroteta, koska se on liian raskas ja kunnalle kallis toimenpide. Kiusaamisen seuraamukset kouluissa pitää miettiä uusiksi ja etsiä riittävän tehokkaat ja helposti käyttöön otettavat kurinpitotoimet, joilla olisi oikeasti vaikutusta kiusaajan elämään.

Allaoleva linkki on lukemisen arvoinen.

http://www.whatevo.com/post/An-artists-interesting-social-experiment-DB34608A900CE7B3

admin2 • 2015-04-07


Previous Post

Next Post

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista / Pakollisissa kentissä on * merkki

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>