Paha Koulu

0

You know my name, not my story

Ei ehkä niin kovin vastikään tullut, mutta melko uusi internetilmiö, You know my name not my story eli suomeksi tiedät nimeni et tarinaani on hiiviskellyt tiensä monien ihmisten facebookseinälle ja muutenkin tullut tunnetuksi etenkin nuorison keskuudesta. Kyseessä on siis kuva/joskus myös suora teksti kiusaamisesta ja niiden seuraamuksista. Idea on oletettavasti lähtenyt alunperin amerikasta. Kiusaaminen ja sen seuraukset puhuttavat. Pohjimmillaan hyvä tarkoitus voi kuitenkin helposti luisua järkyttävään asenteeseen. Ideahan tässä kampanjassa on eittämättä se, että saadaan ihmiset ajattelemaan kiusaamisen seurauksia ja sitä kuinka lopulta ei voi kuitenkaan tietää mitä toinen on kokenut. Siitähän se nimikin tulee. Tiedät nimeni, et tarinaani.

Tämähän ei varsinaisesti ole mikään ”kampanja” sanan varsinaisessa merkityksessä. Eikä ilmiökään ole yhtenäinen. Suuremmaksi ilmiöksi ovat muodostuneet nämä ”you know my name, not my story” kuvat, joita mm. varsinkin nuorison facebookin kansikuvina on näkynyt. Toisen, mitä tässä nyt käsittelen, ”osan” tästä muodostaan tämä kuva. Kuva on netissä pyörinyt jo jonkin aikaa.

PhotoChooser-c769c79d-2c09-4dbc-a3ca-75d35ff6e2bc 1012383_393745787397980_2008188094_n

Onhan se totta, etten koskaan voi tietää toisen ”tarinaa”. Entä sitten vaikka tietäisinkin? Vaikka tyttö jota kutsuit huoraksi olisi maannut joka ikisen vastaan tulevan pojan kanssa, niin se ei oikeuta mihinkään. Vaikka vanha mies olisikin saanut arpensa kaatuessaan humalassa portailta, sen sijaan, että olisi puolustanut maataan, ei oikeuta myöskään pilkkaamaan häntä. Mikään syy ei oikeuta kiusaamiseen. Oli syynä kiusaamiseen sitten itsestä riippumaton tai asia, johon on mahdollisuus vaikuttaa.

Erilaisuus esitetään usein kiusaamisestakin puhuttaessa aina positiivisena, arvostettavana ja kivana asiana. Tai jos erilaisuus ei ole positiivista, niin silloin se on sympaattista ja usein selitetään jollakin itsestä riippumattomalla syyllä, kuten onnettomuudella. Fakta on, että erilaisuus ei ole arvostettua. Oikeastaan erilaisuus on arvostettua vain normaaliuden rajoissa.

Yhteisössä X on hyväksyttyjä hiustenvärejä ruskean sävyt ja musta. On positiivista, että sinulla on eri sävyiset ruskeat hiukset, kuin muilla. ”Massasta erottuminen” on sillä tavoin hyväksyttyä. Kuitenkin esimerkiksi punaisia hiuksia ei hyväksytä ja punahiuksinen, tai vaikka blondi, ovat hylkiöitä.

Kyseessä on samankaltainen ilmiö, kuin äskeisessä yksinkertaistetussa hiusesimerkissä. Erilaisuus on hyväksyttyä vain tiettyjen rajojen sisäpuolella, esimerkissä ruskean ja mustan värin.

Kuitenkin puhutaan, että joillakin ihmisillä voi olla punaiset hiukset ihan luonnostaan, eivätkä he voi vaikuttaa itse asiaan. Se on kurjaa. Ei sellaisia saa pilkata, koska eiväthän ne vain voi sille mitään. 

Kuitenkin erilaisuus voi olla itse aiheutettua. Hiusesimerkissäkin sellaisia siis saisi pilkata, joilla ei ole mitään ”hyvää syytä” omata erilaista hiusväriä. Alussa olevat kuvat ruokkivat tätä asennetta, kun erilaisuuteen aletaan etsimään hyväksyttäviä syitä. Se kertoo samalla, että jos jollakulla ei ole sitä ”hyvää syytä”, häntä saa siis kiusata aivan rauhassa. Asenne on vaarallinen ja kiusaamista peräti ruokkiva, koska useilla sitä ”oikeaa hyvää syytä” ei ole. Siksi nämä kuvat ja koko ns. kampanja on kaikkea muuta, kuin kiusaamista vähentävä.

Minulla on läpimätä sydän. En jaa.

 

 

 

admin3 • 2015-04-15


Previous Post

Next Post

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista / Pakollisissa kentissä on * merkki

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>