Paha Koulu

0

Tässä olemme suomalaisen sosiaalishierarkisen peilaamisen ytimessä

Koulukiusaamista selvitellyt Katri Säkö-Arias sanoo
– Ja tabu on – kukaan ei sano ääneen – että kiusaaja voi olla oikein hyvä kaveri ja hyvä tyyppi, oikein pidetty ja oikein luotettava ystävä. Kiusattu taas voi itse asiassa olla hyvin ikävä ihminen, hyvin ärsyttävä ja rasittava henkilö. Sen takia ihmiset eivät tunnista, että mikä tämä kiusaamisilmiö oikeastaan on. (Yle uutiset 16.4.2015)

Tässä juuri on itse asiassa suomalaiseen yhteiskuntaan pahasti pesiytynyt – ja kaikenlaisen pahuuden sosiaalisesti hyväksyvä – sosiaalinen ilmiö:

Asetetaan ihmisyyden ja etiikan arvot sosiaalisille arvojärjestelmille ja sosiaalisille hierarkioille alisteiseksi – että kyllä kiusaajan täytyy voida kiusata kun se on niin kiva ja kyllä kiusattua saa kiusata kun se on niin vastenmielinen.

Ja tämä sosiaaliseen järjestelmäämme pesiytynyt sosiaalisten arvostusten asettaminen niitä tosiasiassa ylempien arvojen yläpuolelle mahdollistaa epäeettisen toiminnan kuten kiusaamisen.

Voisi jopa sanoa – ihminen on peto silloin kun hän ja muut alistavat arvot sosiaalisille hierarkioille eikä päinvastoin.
Jussi Vaarala

admin2 • 2015-04-18


Previous Post

Next Post

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista / Pakollisissa kentissä on * merkki

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>