Paha Koulu

0

Kesämietteitä kiusaamisen kentiltä

Kesä on alkanut. Monen kusatun perheessä huokaillaan helpotuksesta kun piinaava kouluarjen todellisuus jää hetkeksi pois . Ei vapaa-aika ole kiusatulle kuitenkaan vailla ongelmia. Koulun lopulla ainoastaan osa taakasta putoaa harteilta.

Koulukiusaamisen pitkä varjo lankeaa kiusatun ja hänen perheensä päälle myös vapaa-ajalla: ikäistensä ryhmässä erityisesti pienellä paikkakunnalla kiusatulla lapsella ei ole paikkaa, tai ainakaan turvallista paikkaa, vapaa-ajallakaan. Vanhempien on siten huolehdittava siitäkin, että kesäloman tekemiset ovat mahdollisimman kaukana ”kiusaamisvyöhykkeeltä” ja että riskit potentiaalisista kohtaamisista niiden lasten kanssa, jotka ovat ne pahimmat kiusaajat, olisivat minimaaliset.

Yllä oleva tuntuu ehkä monen mielestä liiotetulta asenteelta, ylisuojelevalta kiusatun paapomiselta, suorastaan karhunpalvelukselta lasta kohtaan, jota ei opeteta karaistumaan ihmissuhteissa, jolle annetaan periksi uhriutumisprosessissa, minkä lopussa sitten kiusattu ottaa itselleen ikuisen kiusatun roolin ja mahdollisesti käyttää sitä etuoikeuksien saavuttamiseksi…

Niin, miten mahtaa olla, onko todella niitä kiusattuja, jotka haluavat jämähtää kiusatun rooliin tai peräti pyrkivät siihen? pääseekö kiusatun likasangossa lionnut lapsi puhdistumaan kiusatun tahrasta? Niin, kiusatulla se tahra on, ei niinkään kiusaajalla,

Ihmisen psyyke on aika monimutkainen ”mekanismi”. Yksi sen tehtävistä on tuottaa keinoja yksilön selviytymiseen elämästä. Miten kiusattu lapsi yrittää selviytyä kiusaamisesta? Entä hänen vanhempansa?Yksi keino on välttää kaikki se, mikä mahdollistaa kiusaamisen toistumisen, sen jatkumisen. Välttää paikkoja ja tilaisuuksia, joissa mahdollisesti kiusaaminen uusiutuu tai kiusaamisen epämiellyttävät tunteet ja kokemusmuistot palautuvat mieleen, on yksi keino. On selvä, että tällainen käyttäytyminen rajoittaa ennen pitkää elämää ja mahdollisesti syrjäyttää. Mutta kertokaa te viisaammat, mikä todella avuksi??

Eräs koulun johtaja rinnasti kiusaamisen ja polkupyörällä kaatumisen: samoin kuin kaatuneen lapsen olisi mahdollisimman pian noustava polkupyörän selkään ja ryhtyä ajamaan, muuten pelko nousee aina vain suuremmaksi, pitkään kiusatun oppilaan pitäisi vain palata kouluun, jottei pelko kasvaisi liian suureksi…koulupsykologi neuvoi samaa oppilasta, että hän tulkitsee liian yksipuolisesti vihamielisiksi toisten lasten teot ja sanomiset, samoin syrjinnän ja nimittelyn, joten hän näkee kiusaamista sielläkin missä sitä ei ole…

Edellä mainitut ovat aitoja koulussa toimivien viranhaltijoiden ajatuksia. Herää kysymys, kuinka laajaa ja syvällistä koulutusta he tarvistisivat, että kiusatun asema ja kokemus heille todella avautuisi kaikessa pohjattomassa karmeudessa.

Koulupakkoa ei Suomessa ole, joten ainakin he, joilla se mahdolisuus on , voivat siirtää kiusatut lapsensa kotikouluun. Onneksi se mahdollisuus on olemassa ja, uskokaa, se on todellinen vaihtoehto. Se vaatii kylläkin uskallusta, ajallista resursointia ja tietenkin motivoitumista sekä huoltajilta että lapselta.

Ainakin koulussa tapahtuvan kiusaamisen kotikoulu estää lopullisesti. Ja siirto on mieluummin tehtävä riittävän ajoissa kuin liian myöhään. Kotikoulu voi pelastaa koulukiusaamisen aiheuttamilta traumoilta tai, jos kiiusaaminen on jo päässyt pitkälle, lisätraumoilta.

Hyvää kesän alkua jokaiselle koulukiusatulle ja heidän vanhemmilleen!

-Osolemio

(Ylläpidon huomautus artikkelin lopussa. Ei liity tekstiin. Sivu on ollut hieman ”kesätauolla” kunkin adminin osalta, joten jouduin äsken siivoamaan reilut 200 kommenttia, joista valitettavasti vain kaksi olivat oikeita kommentteja (mukaanlukien äskeinen Osolemion kirjoitus)  ja loput roskapostia. Koska kukaan admineista ei ollut päässyt tarkistamaan kommentteja, niiden ilmestymisessä oli mahdollisesti viivettä. Jos omaa kommenttiasi ei olla vieläkään julkaistu, se voi johtua siitä, että joku ylläpitäjistä on roskaviestejä poistaessaan vahingossa klikannut sen roskaviestiksi. Jos näin on käynyt, lähetä kommenttisi uudestaan. Pahoittelemme, jos näin on päässyt käymään.)

admin3 • 2015-07-01


Previous Post

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista / Pakollisissa kentissä on * merkki

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>